Menu Sluiten

Hoe werkt laden bij een openbare laadpaal?

Iedereen met een elektrische auto mag gebruik maken van een openbaar oplaadpunt. Hiervoor heb je slechts twee dingen nodig:

  • Een oplaadkabel
  • Een laadpas

Heb je een openbare laadpaal gevonden via onze tool? Dan rijd je erheen en parkeer je bij de laadpaal. Als de paal groene lampjes heeft, is hij klaar voor gebruik. Koppel je auto en de laadpaal met de oplaadkabel. In Nederland heb je hiervoor een type 2 stekker, ofwel een Mennekes-stekker, voor nodig.

Het gebruik van een openbare laadpaal is niet gratis. Hiervoor heb je een laadpas nodig. Elke paal heeft een plek om je kaart te scannen. Na het koppelen van je auto aan de laadpaal, scan je jouw kaart. Op dat moment vergrendelt de kabel aan de laadpaal en begint het opladen van jouw elektrische auto. De lampjes op de laadpaal veranderen van groen naar blauw. Is je auto opgeladen? Ontgrendel dan je oplaadkabel weer van de paal. Dat doe je door de laadpas te scannen.

Kan ik bij elke laadpaal mijn auto opladen?

Je laadt je auto op bij je eigen laadpaal, een publieke laadpaal of een semi-publieke laadpaal. Als je in het bezit bent van een laadpas, dan kun je alle laadpalen in Nederland gebruiken. In ons land hebben alle laadpalen dezelfde laadkabel nodig. Deze krijg je bij je auto. Dus zorg dat je nooit op pad gaat zonder je laadpas en oplaadkabel.

Waar staan openbare laadpalen?

Nederland heeft de meeste laadpalen in heel Europa. Gemeenten bepalen zelf waar ze openbare laadpalen plaatsen. Met behulp van onze handige tool voor laadpalen zoeken, vind je het dichtstbijzijnde oplaadpunt in een handomdraai. Let wel goed op de locatie van de laadpaal die je gebruikt. Staat deze in een zone voor betaald parkeren, dan moet je ook het parkeertarief betalen.

Wat kost laden bij een openbare laadpaal?

Uiteraard kost het opladen bij een laadpaal geld. Er is geen vaste prijs voor opladen bij een publieke laadpaal. Daarnaast zit er een groot verschil tussen een gewone lader en een snellader. Laad je je auto op bij een snellader, dan is de prijs die je betaalt een stuk hoger.

Om je elektrische auto op te laden, betaal je per kilowattuur. De uiteindelijke prijs die je betaalt is een combinatie van de prijs per kWh en de prijs van jouw laadpas. De prijs per kWh bepaalt de beheerder van de laadpaal. Soms heeft de gemeente een maximumprijs afgesproken, zodat de kosten niet te hoog oplopen. De gemiddelde prijs per kWh ligt tussen de 20 en 60 eurocent. Door de wisselende energieprijzen is het lastig om een vast gemiddelde te bepalen. De kosten van de laadpas hangen ook weer af van het soort laadpas dat je hebt. Het is dus moeilijk om te zeggen hoeveel je kwijt bent per laadbeurt.

Welke laadpas heb ik nodig?

Om je elektrische auto op te laden bij een publieke laadpaal, heb je een laadpas nodig. Je hebt de keuze uit een laadpas met of zonder abonnement.

Laadpas zonder abonnement

Een laadpas zonder abonnement is gratis aan te vragen. Met zo’n laadpas betaal je bij elke oplaadbeurt een vast starttarief. De hoogte van het starttarief wisselt per laadpas. Ook is de prijs per kWh afhankelijk van het type laadpas. Soms maken aanbieders van laadpassen namelijk prijsafspraken met de beheerders van bepaalde laadpalen.

Maak je weinig gebruik van een openbaar oplaadpunt voor jouw elektrische auto?

Dan is een laadpas zonder abonnement de beste keuze voor jou. Je kunt verschillende gratis passen aanvragen, om zo te onderzoeken welke laadpas voor jou het goedkoopst uitvalt.

Laadpas met abonnement

Heb je een laadpas met abonnement, dan betaal je maandelijks een vast bedrag. Tijdens het opladen van jouw auto aan een publieke laadpaal betaal je geen starttarief. Maak je maandelijks veel gebruik van openbare laadpalen, dan is het slim om een abonnement te nemen. Naast je abonnementskosten betaal je aan de laadpaal nog de prijs per kWh. Deze prijs verschilt per paal en per abonnement. Want ook aanbieders van abonnementen maken prijsafspraken met sommige laadpaalaanbieders. Verdiep je hier dus goed in, want het kan je een hoop geld schelen.

Laden zonder laadpas

Sommige laadpasaanbieders maken gebruik van een app voor op je smartphone. Heb je je laadpas niet bij je, maak dan gebruik van de app. Deze is gekoppeld aan jouw bankrekening of creditcard. Zo is het dus mogelijk om te laden zonder laadpas.

Er zijn ook oplaadpunten waarbij je direct met je pinpas kunt betalen. Dit is vaak zo bij de snelladers van Fastned. Maar dit is meer een uitzondering dat een regel. Ga er dus vanuit dat je een laadpas nodig hebt als je een elektrische auto rijdt.

Een eigen laadpaal voor de deur

Het is natuurlijk het handigst om thuis je elektrische auto op te laden. De tarieven voor een thuisabonnement zijn vaak ook goedkoper dan opladen bij een publieke laadpaal. Thuis heb je de keuze of je een laadpaal of een wallbox installeert. Het enige verschil is dat een wallbox aan de muur hangt en geen paal is. Daarnaast kun je kiezen of je jouw laadpunt met beveiliging wilt. Als anderen makkelijk bij jouw laadpaal kunnen, is het handig hem te beveiligen. In dat geval krijg je een pas, waarmee je toegang tot de laadpaal verleent.

Ga je thuis je auto opladen? Houd er dan rekening mee dat je energieverbruik flink omhoog gaat. Kijk dus of jouw huidige energiecontract nog bij je past. Houd ook rekening met het tijdstip van opladen. Bespaar geld door bijvoorbeeld je auto alleen tijdens daluren op te laden. Daarnaast kost het ook geld om de lader te plaatsen. De kosten van een oplaadpunt aan huis, inclusief installatie, liggen gemiddeld tussen de 1000 en 3000 euro.

Het is ook mogelijk om je elektrische auto zonder laadpaal of wallbox op te laden. Opladen via een normaal stopcontact kan ook. Hiervoor heb je wel een speciale laadkabel nodig met een normale stekkeraansluiting. Nadeel hiervan is dat je auto wel langzamer oplaadt. Ook is deze optie alleen geschikt als je een eigen parkeerplaats hebt. Je mag namelijk niet overal een oplaadkabel over de stoep laten liggen. Heb je geen eigen parkeerplek? Je kunt online een publieke laadpaal aanvragen bij jouw gemeente.

Opladen in het buitenland

Ga je op vakantie met een elektrische auto? Plan je reis dan goed. Je moet goed letten op de volgende punten:

Locaties van oplaadpunten langs de route.
Bij welke laadpalen jouw laadpas werkt.
Welke laadstekker heb je nodig voor de laadpaal waar je wilt opladen.
Veel laadpassen zijn in heel Europa te gebruiken. Controleer wel goed bij aanschaf van jouw laadpas in welke landen je ermee terecht kan. In sommige gevallen moet je eerst je pas activeren, voordat hij in het buitenland werkt. Houd er rekening mee dat opladen in het buitenland vaak duurder is dan in Nederland.

In sommige landen ben je voordeliger uit met een lokale laadpas. Als je op vakantie gaat naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië of Oostenrijk doe je er goed aan je hierin te verdiepen.